12 sæsoner som cykelrytter og heraf 8 som en del af sportens største løb. Riwal Cycling Team’s Jesper Hansen har været en profil i dansk cykelsport i en årrække, men den 30-årige rytter har valgt at denne sæson bliver hans sidste.

Så da det franske etapeløb Circuit des Ardennes sluttede søndag, så var det sidste gang, at han kørte et professionelt cykelløb. Andre ting trækker mere end motivationen til sporten.

“Jeg synes, at tiden er rigtig. Jeg har opnået det, jeg kunne opnå, og så er familien begyndt at trække mere efter, at jeg er blevet far. Det med at være hjemme hver dag – have et almindeligt liv for at sige det sådan. Når det trækker, så mister man lige det sidste del af motivationen for at køre rigtigt stærkt, og cykling er sådan, at hvis du ikke gør det 100 %, så kan du bare ikke være med de bedste,” forklarer Jesper Hansen.

“Jeg har ikke lavet andet end at cykle i otte år, og nu er min søn begyndt at få en alder, hvor han forstår, at jeg er væk. I løbene kan jeg mærke, at jeg også er begyndt at trække mig mere. Jeg tager ikke de store risici, som jeg gjorde, da jeg var ung. Så det er en kombination af det hele, og så trækker det bare at kunne være hjemme hver dag og have et almindeligt familieliv,” siger han.

Tankerne om at stoppe karrieren har været lidt undervejs, selvom motivationen fra sæsonstarten har været høj for Jesper Hansen. Det var først henover sommeren, at han begyndte at overveje det.

“I starten af året havde jeg ikke tænkt over det. Der overvejede jeg det ikke. Og så hen mod sommerferien begyndte det at komme, og da Quaade til Danmark Rundt sagde, at han stoppede - der ramte det mig også lidt,” forklarer han. 

Et godt sidste år på Riwal Cycling Team 

Efter 2020-sæsonen havde han så godt som stillet cyklen i garagen. Coronapandemien havde ramt mange hold hårdt, og det var svært at finde en plads på et cykelhold. Der lykkedes dog i 11. Time på Riwal Cycling Team, og Jesper Hansen er glad for, at muligheden bød sig.

“Jeg har virkelig været glad for at tage et år på Riwal Cycling Team. Sidste år følte jeg ikke, at jeg var helt klar til at stoppe, men jeg havde ikke mange muligheder for at fortsætte, hvilket kom som en overraskelse for mig. Derfor har det også betydet meget mig for at have et godt år på holdet i år, og jeg synes, at tidspunktet er godt nu. I år er det en beslutning, jeg har taget. Jeg kunne godt have fortsat med at cykle, men jeg vælger at stoppe denne gang,” siger Jesper Hansen.

Med flere år på udenlandske hold har det i 2021 også været en god oplevelse at være på et dansk hold igen - særligt når service course og holdet blot har været få minutter væk.

“Det har jeg været rigtigt glad for. Service course har været lige i baghaven, og jeg har været omgivet af gode holdkammerater og dygtigt staff. Og også lige at være tilbage og mærke, hvordan det var inden man var professionel og køre på kontinentalniveau, det har jeg været virkelig glad for,” siger Jesper Hansen, der særligt gjorde sig bemærket i Riwal Cycling Team-trøjen under Vejle-etape i PostNord Danmark Rundt, hvor han viste sit niveau og smadrede hele feltet ind mod finalen.

Solskinsrytter 

Cyklen har i over 12 år været omdrejningspunktet for Jesper Hansens dagligdag. Det bliver den ikke fremover, selvom cyklen fortsat vil spille en meget stor rolle. Det omkringliggende med fokus på kost og søvn bliver derimod meget anderledes.

“Det bliver mærkeligt. Jeg er i en proces, hvor jeg skal vende mig til det. Jeg kommer helt sikkert også til at savne det. Det er ikke sådan, at det render mig langt ud af halsen at køre cykelløb. Men nu skal jeg ikke ud og træne, nu skal jeg bare ud og cykle, når solen skinner og jeg har lyst,” siger Jesper Hansen, der fremover kommer til at arbejde ved Fri Bikeshop i Svendborg.

For lysten er der stadig. Lysten til at mærke luften, vinden og vejen, når han ruller ud i det fynske landskab. På det punkt har intet ændret sig siden han første gang trådte i pedalerne.

“Da jeg startede med at cykle, der var det ikke for at blive professionel. Det var fordi, at jeg kunne lide at cykle – og det er stadig sådan, jeg har det nu. Jeg kommer helt sikkert stadig til at cykle for sjov,” siger Jesper Hansen, der dog ikke kommer til at køre de samme træningspas som tidligere på regnvåde veje.

“Jeg bliver helt klar solskinsrytter,” siger han.

Riwal Cycling Team er glade for, at vi nåede at være en del af Jesper’s karriere i denne sæson, og vi ønsker ham alt det bedste for fremtiden.